Descriere culturala

Conform legendei care circulă în ţinutul Vrancei, numele comunei Nistoreşti, aflată în apropierea celor două arii naturale protejate, vine de la unul dintre cei şapte feciori ai babei Vrîncioaia (anume Nistor) pe care bătrâna i-ar fi dat domnitorului moldovean Ştefan cel Mare pentru a lupta împotriva turcilor.

În ceea ce priveşte patrimoniul cultural, în zonă pot fi vizitate câteva obiective cu valoare istorică deosebită şi pot fi descoperite numeroase informaţii interesante care ţin de viaţa şi mai ales sărbătorile acestei comunităţi.

Mănăstirea Valea Neagră din Nistorești este o mănăstire cu obşte de maici, monument istoric de arhitectură de interes național, datând din anii 1755–1757 și cuprinzând biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” (primul lăcaş de cult din Vrancea arhaică, considerat simbolul spiritual al satelor din Munţii Vrancei) și turnul clopotniță. Edificiul este realizat din bârne de lemn, pereţii încheindu-se şi legându-se între ei cu o serie de grinzi. Biserica nu are decoraţiuni în interior, tocmai pentru a fi pusă în evidenţă catapeteasma sculptată în lemn (cu uşi împărăteşti şi icoane pictate în culori vii, bine executate portretistic).

Tot în Nistoreşti se află şi biserica de lemn „Sfinţii Voievozi” din Vetreşti-Herăstrău, construită în secolul al XVIII-lea, unul dintre lăcaşurile de cult clasice pentru Vrancea arhaică, prin stilul arhitectonic şi dimensiuni.

De asemenea, localnicii au păstrat cu sfinţenie datinile şi obiceiurile strămoşeşti. Tradiţiile cel mai bine conservate sunt cele legate de sărbătorile de iarnă, meşteşugurile populare (cusături, ţesături, dârstă pentru prelucrare cergi, cojocărie) sau folclorul tradiţional. Cei din Nistoreşti se mândresc cu formaţia de cimpoieri a comunei, renumită în ţară şi peste hotare prin participarea la numeroase festivaluri. Ansamblul folcloric al comunei cuprinde şi alte formaţii artistice, precum cea de fluieraşi, solişti vocali şi instrumentişti cunoscuţi în toată ţara pentru meritele culturale, păstrarea datinilor, a obiceiurilor strămoşeşti şi a portului popular.

Printre evenimentele locale din comună se numără hramul Mănăstirii Valea Neagră (15 august), Festivalul de obiceiuri de iarnă (23-25 decembrie) şi Ziua comunei Nistoreşti (8 septembrie).

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro