Specii

DESCRIEREA SPECIILOR VIZATE DE PROIECT:

Lynx lynx – râs – cea mai mare felină sălbatică din Europa, cu efective destul de restrânse din cauza pierderii tot mai mari a zonelor sălbatice atât de necesare speciei. Dimensiunile ajung la 80-130 cm lungime de la vârful botului la baza cozii, 60-75 cm înălțime la nivelul greabănului și poate avea o greutate de până la 38 kg. Coloritul este portocaliu, cu pete negre, urechile sunt lungi și au un ciuf de păr de culoare neagră în vârf, iar coada este scurtă și are vârful de culoare neagră.

Ursus arctos – urs brun – este cel mai mare carnivor terestru din Europa, adulții având dimensiuni cuprinse între 150-250 cm de la vârful botului la baza cozii și o greutate de până la 250 kg pentru masculi. Este o specie solitară, cu excepția perioadelor de reproducere și de creștere a puilor. De asemenea, ursul este specie prioritară.

Canis lupus – lup – specie prioritară la nivelul Uniunii Europene, lupul este unul dintre cei mai eficienți prădători. Blana sa este gri-gălbuie, cu pete mari negre dorsal și pe coadă. Lupul este un carnivor mare, asemănător câinelui domestic, care vânează solitar sau în haită, prada sa fiind constituită din cervide, iepuri, mistreți, rozătoare, uneori chiar animale domestice.

Bombina variegata – izvoraş cu burtă galbenă – este o specie de amfibian de mici dimensiuni (până la 5 cm), care trăieşte în apropierea pâraielor şi râurilor, utilizând în special micile ochiuri de apă temporare ce se formează în zona inundabilă a acestora. Tegumentul de pe spate este bogat în glande cu venin, iar abdomenul este negru sau cenuşiu-albăstrui, cu pete mari galbene. La nivel european, datorită modificării şi pierderii habitatelor, această specie este tot mai rară.

Triturus cristatus – triton cu creastă – cea mai mare specie de triton de pe teritoriul Europei, dar și cea mai periclitată. Are nevoie de bălți mari, cu vegetație submersă pentru a-i oferi protecție. Specia are coloritul brun-închis spre negru dorsal și galben cu pete negre ventral, pe lateral prezentând și pete albe. Dimorfismul sexual la acest triton este dat de faptul că masculul are o creastă mare dorsală, care pleacă din zona occipitală și ajunge până în vârful cozii, lipsind din zona lombară.

Lissotriton (Triturus) montandoni – triton carpatic – triton endemic pe teritoriul Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali, preferă bălțile temporare sau permanente, curate și reci, iazurile și pâraiele lin curgătoare, de la altitudini cuprinse între 500-2000 m. Coloritul este în principal verde, cu dungi la nivelul capului și de-a lungul corpului mai închise la culoare. Specia prezintă dimorfism sexual, masculii având o creastă mică și două tivituri laterale.

Rosalia alpina – croitor alpin – este o insectă cu dimensiuni mari, 15-38 mm lungime, corp alungit, de culoare gri-albastră, cu pete negre pe elitre și antenele lungi, care pot depăși lungimea corpului, ajungând la 50-55 mm. Ciclul de viață durează 2-3 ani, femela depunând ouăle primăvara în scoarța arborilor. Larvele se dezvoltă în trunchi. Preferă fagul, dar se dezvoltă și în salcie, carpen, stejar, gorun, chiar și măr. Adulții sunt activi în zilele însorite, dar pot apărea și la crepuscul. Preferă pădurile bătrâne (cu diametrul trunchiurilor de peste 20 cm) uscate și însorite.

Cottus gobio – zglăvoc – este o specie care trăiește în râuri și pârâuri de munte. Consumă nevertebrate, puiet și icre de pește (este răpitor bentofag). Stă adesea sub pietre. Talia este mică (8-10 cm), capul masiv și gura în vârful rostrului. Are 2 înotătoare dorsale inegale, unite printr-o punte. Nu prezintă solzi, iar culoarea caracteristică este brun măslinie, cu pete de culoare mai închisă. Este indicator al calității apei.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro